Hvornår skal jeg have byggetilladelse til at opføre en sekundær bebyggelse?
Er du I tvivl, om din kommende carport eller anden overdækning kræver en byggetilladelse, så læs med her.
Inden du går i gang med at opføre en carport, terrasseoverdækning eller anden sekundær bebyggelse, er det en god idé at undersøge byggereglerne. Vi har samlet et uddrag af reglerne vedrørende parcelhuse fra Bygningsreglementet herunder.
Det er en forudsætning, at bygningsreglementet, deklarationer og anden lovgivning overholdes.
Læs yderligere om bygningsreglementet her
Hvad betyder sekundær bebyggelse?
Sekundær bebyggelse omfatter som udgangspunkt alle bygninger på grunden med fast tag, som ikke er en del af den primære bolig såsom carporte, garager, redskabsrum, terrasseoverdækninger og drivhuse. Fælles for sekundære bygninger er, at det ikke er tilladt at benytte dem til længevarende ophold eller beboelse.
Selvom carporten eller terrasseoverdækningen er vægmonteret, vil den stadig tælle som sekundær bebyggelse, hvis ikke den er integreret under samme tagflade som boligen.
Du må som udgangspunkt opføre sammenlagt 50 m² sekundær bebyggelse uden at skulle søge om byggetilladelse, så længe de resterende krav i bygningsreglementet er overholdt. Her tæller det samlede areal på sekundære bebyggelser. Har du allerede en garage på 30 m², kan du bygge en terrasseoverdækning eller et redskabsskur på op til 20 m² uden at skulle søge byggetilladelse. Dette gælder også, hvis de eksisterende sekundære bebyggelser er opført med byggetilladelse.
Det betyder dog ikke, at man ikke må opføre mere end 50 m² sammenlagt sekundær bebyggelse på ens grund. Det betyder blot, at det vil kræve, at der ansøges om byggetilladelse hertil, hvis det sammenlagte areal er mere end de 50 m².
De 50 m² gælder for fritliggende enfamiliehuse, dobbelthuse med lodret lejlighedsskel og sommerhuse. For rækkehuse, etageboliger, kædehuse og gruppehuse er det 20 m² pr. bolig. Oftest er der en lokalplan der regulerer disse forhold ved nævnte typer af bebyggelse.

Må jeg bygge en carport i skel eller op til 2,5 m fra skel?
Du må som udgangspunkt, gerne bygge din carport eller redskabsskur i skel eller mindre end 2,5 meter fra skel, men du skal overholde en række skærpede regler:
- Carporten må max være 2,5 meter høj målt fra oprindelig og lovligt terræn. Har du en skrånende grund, vil kommunen muligvis vælge at fastsætte et niveauplan.
- Bygningens sider der vender mod naboen, må højst udgøre en længde på 12 meter - her er der igen tale om sammenlagte længder på de bygninger, der er placeret i skelbræmmen (det område der er beliggende fra skel til 2,5 m ind på grunden)
- Der må ikke være vinduer, døre eller andre åbninger i siden mod naboskel i afstanden 2,5 meter fra skel
- Regnvand fra carportens tag, skal holdes og opsamles på egen grund
Derudover er det god naboskik at orientere naboen, inden du går i gang.

Hvilke regler skal overholdes, hvis carporten er mere end 2,5 meter fra skel?
- Carporten må have en max højde på 1,4 x afstanden til skel
- Du skal overholde bebyggelsesprocenten, som ved et parcelhus er 30 % af grunden
- Regnvand fra carportens tag skal stadig holdes på egen grund
Hvor høj må en carport være?
Hvis du bygger tættere på skel end 2,5 meter, må carporten højst være 2,5 meter fra terræn. Bygger du mere end 2,5 meter fra skel, må overdækningen være 1,4 x afstanden til skel.
Opfører du din carport 3 meter fra skel, må den altså være 4,2 meter i højden. Totalhøjden må dog ikke være mere end 8,5 meter.
Dog skal du altid huske, at byggeriet ikke må være til gene for naboen, herunder skyggegene mm.

Husk at tjekke lokalplaner og andre reglementer
Udover lovkravene af Bygningsreglementet kan der derudover være specifikke krav i en eventuel lokalplan og/eller byplanvedtægt for dit område. Ligeledes kan der for din ejendom være grundejerforenings bestemmelser/vedtægter, der skal overholdes. Det kan f.eks. være krav til byggestil eller særlige materialer eller farver.
Det kan også være tinglyste servitutter, der bestemmer hvad, hvor og hvordan du må bygge. Du kan finde oplysninger omkring dette via Den Digitale Tinglysning.

Tæller carport og skur med i bebyggelsesprocenten?
Bebyggelsesprocenten angiver, hvor stor en del af din grund, der må være bebygget. Når bebyggelsesprocenten udregnes, skal alle bygninger på grunden tælles med – både primær bolig (også 1. sal og i nogle tilfælde kælder) og sekundære bygninger. Dette tal holdes op imod grundens størrelse.
Du kan, som udgangspunkt, dog bygge 50 m² sekundære bygninger, som ikke tælles med i den samlede bebyggelsesprocent. Annekser og udestuer skal altid medregnes i den samlede bebyggelsesprocent.
I parcelhuskvarterer er den typiske bebyggelsesprocent 30%, mens den er 15% i sommerhusområder. Dog kan lokale regler variere.

Eksempel på beregning af bebyggelsesprocenten:
Du har en grund på 950 m2 og et hus på 180 m2, en carport på 40 m2 og et skur på 12 m2 – det giver samlet 232 m2. Da du kan trække de første 50 m2 fra for sekundære bebyggelser, ender du på 182 m2.
Regnestykket hedder så 182x100/950 = 19,2 % Altså er din bebyggelsesprocent på 19,2 % og du har derfor 10,8 % tilbage at bygge på.
Skal jeg informere BBR om carport?
Du har pligt til at oplyse BBR (Bygnings- og Boligregistret) om ændringer på grunden såsom nybygger, tilbygninger og nedrivning. Dette gælder også ved opførelse af sekundære bygninger som carport, terrasseoverdækning eller skur.
Som udgangspunkt opdaterer kommunen BBR, hvis byggeriet kræver byggetilladelse. Du er som boligejer ansvarlig for, at oplysningerne er korrekte, så det kan være en god idé at tjekke, at oplysningerne er registreret korrekt.
Læs mere om, hvordan du kommer fra start ved nybyg her.

Har du brug for rådgivning omkring byggeregler?
Husk, det er altid vigtigt at få klarlagt, hvad der gør sig gældende for din ejendom, før du opfører en ny carport. Der kan nemt være forhold der bevirker, at de gængse regler ikke står alene.
Alle ovenstående oplysninger tager udgangspunkt i BR18, som gældende reglement. Der kan for nogle ejendomme være andre regler gældende som f.eks. lokalplan eller lignende.
Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i de mange forskellige regler og finde ud af, hvad kommunen har brug for, hvis du skal søge byggetilladelse. Vores rådgivere deler gerne ud af deres erfaring i forhold til at forstå reglerne og kommer gerne med input til at søge byggetilladelse. Vi står dog ikke for selve ansøgningsprocessen, men kan henvise til eksterne samarbejdspartnere.
Udfyld vores kontaktformular eller ring til os på 70 20 61 41, så hjælper vi dig videre.
